sunnuntai 11. joulukuuta 2016

THEO: 2 – Hurt



VAROITUS: Osan teema saattaa järkyttää herkimpiä lukijoita.



Yö. Hiljainen, pimeä, turvaton yö. Jos Theo olisi ollut hereillä, hän olisi pelännyt. Jos pelkääminen ei olisi ollut niin kovin tuttua hänelle, hän ei olisi nukkunut. Mutta hän pelkäsi joka yö, joka ainut yö, eikä hän voinut valvoa loputtomiin.



Unissaan saattoi hetken kuvitella olevansa joku muu jossain muussa paikassa, jossain toisessa ajassa. Niin kauan kuin nukkui, oli turvassa. Herääminen kertoi vaarasta. Herääminen vei Theolta turvapaikan. Etenkin, jos herätys tapahtui keskellä yötä.



Totta kai Theo oli herännyt avaimen rapinaan lukossa. Totta kai hän oli herännyt siihen, kun ovi avautui ja joku astui sisään. Silti poika teeskenteli nukkuvansa sikeästi. Ehkä tulija ei hennoisi herättää Theoa, ehkä hän kääntyisi kannoillaan ja poistuisi, tulisi toisiin ajatuksiin.
   Ja ehkä keittiön ikkuna avautuisi ja sisään astuisi vaaleanpunainen kirahvi.
   ”Tiedän, että olet hereillä, Theodor.”
   Ääni oli pehmeä ja ystävällinen. Liiankin.



Peitto vedettiin hitaasti pois Theon yltä. Pojan molemmat kädet puristuivat vaistomaisesti nyrkkiin. Theo puristi silmiään kiinni, yritti kieltää todellisuuden, nukahtaa uudelleen.
   Lämmin käsi ravisteli häntä.
   ”Älä nyt viitsi”, pehmeä ääni maanitteli. ”Et sinä halua häätää minua pois. Enkä minä halua vuokralaisekseni mykkäkoulua pitävää murrosikäistä poikaa.”
   Vihjaus oli hyvin peitelty, mutta Theo tajusi sen kyllä. Pojan silmät rävähtivät auki ja hän nousi hitaasti istumaan sängylle.



Theo kieltäytyi katsomasta häneen. Rhodes oli hieno mies, pukeutui tyylikkäästi ja oli ilmeeltään ystävällinen. Ja juuri ystävällinen katse oli se, jota Theo ei halunnut nähdä. Se oli vain valetta. Naamio. Mikään ei ole sitä, miltä näyttää.
   ”Miten koulupäiväsi meni?” Rhodes kysyi, ja Theo vastasi ynähdyksellä, joka ei sellaisenaan kertonut mitään. Se kuitenkin riitti Rhodesille. ”Hyvä. En missään nimessä halua, että suosikkivuokralaiseni joutuu tässäkin kaupungissa ongelmiin.”
   Theo värähti. Poika nousi jaloilleen edelleen vältellen Rhodesin katsetta.



Ei hän tiennyt itsekään, minne oli matkalla. Ei ulos, ei näissä vaatteissa. Keittiöön, kenties. Pois vuodetta sijaamaan jääneen Rhodesin katseen alta. Tekemään jotain muka tärkeää keskellä yötä.
   ”Älä mene turhan kauas”, Rhodes komensi. Theo pysähtyi.



Theo tunsi vuokranantajansa katseen itsessään. Vanhemman miehen silmien vaeltavan pojan kehon läpi. Koko kehon.
   ”Theodor”, Rhodes lausui hiljaa, ”tiedäthän, etten haluaisi lähettää sinua takaisin… sinäkään et halua palata takaisin. Et halua takaisin siihen kouluun. Et halua joutua taas kiusatuksi. Haluat, että autan sinua, ja minä autan. Ei kovin moni vuokranantaja suostu asuttamaan yksinäistä teiniä, vaikka vanhemmat maksaisivatkin vuokran. Älä siis viitsi olla kylmäkiskoinen.”



Theo ei vieläkään puhunut, ja lähemmäs kävellyt Rhodes jatkoi maanitteluaan.
   ”Theodor…”
   ”Ei ole mun nimi”, Theo sai lopulta kähäistyksi.



Jos Theo ei olisi paremmin tiennyt, vasemman käden lämmin kosketus olkapäällä olisi ollut melkein rauhoittava. Poika tunsi lämpimän ilmavirran korvaansa vasten Rhodesin puhuessa.
   ”Ei niin”, mies sanoi hiljaa, ”ja se on sääli. Theodor on kauniimpi nimi. Siinä on melkein runollinen sointi.”



Theo kuuli Rhodesin nuuhkivan hiuksiaan. Poika ei väistänyt kosketusta. Eihän hän voinut. Salaisuudet on tehty pidettäviksi.
   ”Ota nenäkorusi pois. Näytät paremmalta ilman sitä.”
   Kyseenalaistamatta mitään Theo totteli.

***



Vesi oli niin kuumaa, että se sai ihon kihelmöimään ja punoittamaan. Silti Theo ei kääntänyt hanaa kylmemmälle. Kuuma vesi puhdisti. Teki kaikesta puhdasta. Puhdasta ja viatonta.



Kyyneliä ei tullut. Ei enää. Theo oli seissyt suihkussa jo hyvän aikaa ja vain odottanut, että aamu tulisi. Ei hän enää nukkuisi kuitenkaan. Voisi vain lämmitellä veden alla ja hangata ihoaan pesusienellä niin kauan, että se alkaisi sattua. Viis vesilaskusta, Rhodes sen maksaisi kuitenkin. Menettäisipä lisää rahaa sen sadan dollarin lisäksi, minkä oli jättänyt Theon yöpöydälle lähtiessään. Tapa kostaa se oli tämäkin, vaikka ei hänen vuokraisännällään rahasta ollut puutetta missään määrin.



Jossain vaiheessa kuuma vesihöyry teki kylpyhuoneessa hengittämisen vaikeaksi. Olisi pakko pukeutua ja lähteä. Minne, siitä Theo ei ollut ihan varma, mutta jonnekin. Koulupäivän alkuun olisi vielä muutama tunti. Hän tarvitsi nyt ulkoilmaa, hän halusi ulos tästä asunnosta, pois näiden seinien sisältä.



Theo muisti juuri ja juuri ottaa avaimet mukaansa. Niin, ja tupakat. Ilman niitä hän ei lähtisi tänään mihinkään. Epäröimättä hetkeäkään Theo jätti hämärän asuntonsa ja suuntasi kadulle, jolle auringon ensi säteet jo laskeutuivat.



Keskusta oli hyvä paikka kävellä. Tosin tämän kokoisessa kaupungissa tähän aikaan oli jo työmatkaliikennettä. Theosta tuntui, että jok’ikinen vastaantulija tuijotti häntä ja näki hänen lävitseen, näki kaiken, tiesi kaiken. Niin ei ollut. Silti Theo häpesi.



Häpeä oli sanoinkuvaamattoman voimakas tunne. Se ajoi Theon vanhalle rannalle, laiturille, jolla kalastajat olivat vuosia sitten kuulemma viihtyneet ja joka oli sittemmin suljettu rannalla tehdyn harvinaisen kalalajihavainnon takia, tai jotain sinne päin. Täällä ei saanut enää kalastaa, eikä olla muutenkaan. Laituri voisi romahtaa ja paikalla liikkui huumejengejä.
   Theo vähät välitti.



Vapisevin käsin Theo sytytti tupakan ja nosti sen huulilleen. Hengenveto oli värisevä, katkonainen. Oksennuksen maku pyrki suuhun, eikä se johtunut tupakasta.
   Theo säpsähti kuullessaan laiturin narisevan takanaan ja kääntyi katsomaan tulijaa.



Pelästynyt ilme kohtasi toisen yhtä pelästyneen. Kumpikaan ei ollut odottanut näkevänsä ketään täällä, vähiten toisiaan. Eikä kumpikaan missään nimessä halunnut nähdä toista, ei nyt.



Jacob kääntyi ja oli juoksemaisillaan pois. Theo ei ollut ihan varma, mitä kuvitteli tekevänsä. Ehkä hän vain halusi tavata jonkun yhtä haavoittuneen. Ehkä hän halusi nähdä, että kykeni itsekin tekemään toisen elämästä paskaa halutessaan.
   ”Jacob, odota.”
   Ja ehkä Theon hauras äänensävy oli se, joka lopulta sai Jacobin pysähtymään vihollisensa käskystä.



Theo ei aluksi tiennyt, mitä sanoa. Sormet näpertelivät ilmaa ja farkkujen pintaa hermostuneesti. Savuke oli vähällä pudota.
   ”Tule istumaan.”
   Käsky oli kaukana minkäänlaisesta auktoriteetista, mutta Jacob teki silti, kuten Theo komensi.



Theon vieressä oli käytettyjä huumeruiskuja. Jacob vilkaisi niitä, sitten Theoa ja istuutui turvallisen välimatkan päähän kiusaajastaan. Theon teki mieli selittää, että ruiskut olivat olleet siinä jo hänen tullessaan, mutta lopulta poika ajatteli, ettei sillä ollut kuitenkaan mitään väliä. Antoi Jacobin luulla, mitä luuli.
   ”Mitä teet täällä tähän aikaan?” Theo kysyi. Ei mistään erityisestä syystä. Huvikseen. Jacob epäröi hetken, ennen kuin vastasi.
   ”Tulin uimaan.”
   Theon kulmat kohosivat hieman, mutta poika ei kysynyt mitään.



Jacob vastasi ääneen lausumattomaan kysymykseen varovasti. Kuin yrittäisi viritellä lämmintä keskustelua heidän välilleen. Ehkä yrittikin. Ehkä se oli Jacobin keino yrittää saada jo viisi kuukautta jatkunut kouluhelvetti loppumaan.
   ”Treenaan”, Jacob sanoi varovasti. ”En mihinkään kilpailuihin tai sellaiseen. Huvikseni. Jotta… jotta…”
   ”Jotta voisit antaa mulle joskus turpaan?” Theo kysyi muka vitsaillen, muttei onnistunut saamaan huulilleen hymyntapaistakaan. Jacob puolestaan vaikeni. Sivusilmällä Theo oli havaitsevinaan tuskin huomattavan pään nyökkäyksen.



Nojautuen taaksepäin natisevalla penkillä Theo imaisi sauhut tupakastaan. Vasta puhallettuaan savut oikein hitaasti ulos suustaan poika kysyi jotain.
   ”Sä et varmaan polta?”
   ”En.” Jacobin vastaus kuulosti ehdottomalta. Theo kohautti olkiaan.
   ”Olisi mulla ollut sullekin.”



Jacob tuijotti vettä ja näytti mietteliäältä. Hän näytti harkitsevan sanojaan tarkkaan.
   ”Miksi?” hän lopulta kysyi. Theo ei vastannut.



Hiljaisuutta kesti aikansa. Niin pitkään, että Theo ehti polttaa tupakkansa loppuun ja aloittaa seuraavan. Niin pitkään, että olisi pitänyt jo lähteä kouluun.



Jacob nousi. Vilkaisemattakaan Theoon poika käänsi tälle selkänsä, otti reppunsa laiturilta ja lähti. Mitään sanomatta. Ja Theo oli vahva tasan niin kauan, kuin Jacob oli näköetäisyydellä.



Kädet tärisivät Theon sitoessa jalkansa lähelle itseään käsivarsillaan. Asento toi turvaa, muttei estänyt vapinaa yltymästä eikä hiljaista vaikerrusta karkaamasta huulilta.



Eniten hän olisi halunnut puhua.
   Vain puhua.

***

Irviksen kommentteja:

Ensi alkuun sanon, että mä todella mietin hyvin pitkään, hyvin hartaasti, voinko kirjoittaa tällaisesta aiheesta ja voiko simstarinoita (joiden lukijoista valtaosa on teini-ikäisiä) käyttää tällaisen aiheen käsittelyyn. Vielä nytkin, loppukommentteja kirjoittaessani ja viittä vaille osan julkaistuani mietin, teinkö oikean päätöksen päättäessäni kertoa tämän tarinan.
Mun mielestä tabujakin pitää pystyä käsittelemään, se on selvää. Eniten mä tässä mietin kohderyhmää. Lopulta totesin, että asiallisen varoituksen kera (olenhan jo sekä tässä osassa että alkulöpinöissäni varoittanut tarinan synkkyydesät) ja jättämällä yksityiskohdat kuvaamatta voin ottaa aiheen esille.

Ei mulla varmaan muuta ollut. Anteeksi, jos järkytin jotakuta. Ja anteeksi myös Theon jäätävistä vatsalihaksista suihkukohtauksen jälkeen. Toi mun korvaava iho ei oikein toimi teini-ikäisiä esittävien nuorten aikuisten kohdalla. 

12 kommenttia

  1. ;___;! Jotenkin niin herkkää, vaikka raakaa. Ei tää mitään kevyttä viihdettä kyllä ole, mutta tän tarttee myöntää tykkäävänsä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jollain tasolla tässä on tietynlaista herkkyyttä kyllä. Ei Rhodesin toimissa, vaan Theossa itsessään. :(
      Mukava kuulla, että tykkäät. Ei se ole väärin vaikka aihe onkin tämä.

      Poista
  2. Oot aivan mielettömän taitava. Ja tottahan totisesti tätäkin aihetta voi käsitellä. Tykkään jo nyt Theosta! ♥ Itseä ei olisi hetkauttanut tarkempikin kuvailu, mutta kuten sanoit, valtaosa on teini-ikäisiä, ja jopa nuorempiakin. Oot mielettömän taitava kirjoittaja, sait mut vaan janoamaan lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kiitos kiitos! :) Ja kiva kuulla, että lukijat on sentään Theon puolella, vaikka poika koulukiusaaja onkin. Tavallaan Theolla on syynsäkin moiseen.
      Kun kerran lisää janotaan, niin mähän rupean piakkoin tekemään lisää.. :) Kiitos kommentista!

      Poista
  3. Tää tarina on todella hyvä, rankemmista aiheista huolimatta. Theo on hahmona tosi kiinnostava. Odotan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäät! :) Jatkoa tulossa alkuviikosta.

      Poista
  4. Miksi tällaista aihetta ei saisi tuoda tarinaan? Sitä tapahtuu oikeassakin elämässä. Se on todellista. Se on hirvittävää, mutta se on todellista. Muotoillaan nyt vaikka asia näin:
    Itsellä on kosketuspintaa tähän aiheeseen.

    Mä pidän siitä miten sä tätä aihetta käsittelet. Se, että sä jätät kuvaamatta kertoo tässä enemmän kuin kuvat. Se kertoo sen häpeän, kivun ja kauhun, jota Theo tuntee. Jota jokainen hyväksikäytetty tuntee. Se miten sä muutamilla lauseilla muotoilet Theon kyvyttömyyden puolustaa itseään, etsiä apua, paeta itseensä. Ja voida pahoin. Sä ikäänkuin kirjoitat kevyesti, silkinpehmeällä kosketuksella ja se raastaa syvemmälle kuin jos vetäisit sen kuvina ja raakoina sanoina tähän meidän katsottaville.

    Sä kirjoitat erilaista tarinaa kuin monet muut näillä sivustoilla, mukaanlukien minä. Olen joskus omissa tarinoissani halunnut tuoda kuviohin aika paljon synkempiä piirteitä, mutta joutunut luopumaan ajatuksista juurikin tuon lukijakannan vuoksi. Sinä taas olet varoittanut jo etukäteen ja varoitat vielä osan alussakin. Kyllä sen pitäisi riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa siinä, että tuota tapahtuu oikeassakin elämässä. Sitä, miksi epäröin tämän tuomista esille, en kuitenkaan itsekään tarkkaan tiedä. Kirjoitan tässä sivussa itse (toivottavasti) tulevaa esikoisromaaniani Miehuuskoetta. Jos tämä tapahtuisi romaanin sivuilla, en epäröisi kirjoittaa aiheesta – varsinkin kun kyseisessä romaanissa käsitellään muutenkin perheväkivaltaa ja henkirikoksia, joiden uhreina ovat lapset. Mutta kun alustana on Sims, aihe tuntuu paljon herkemmältä. Tavallaan tabulta. Vähän niin kuin perheväkivaltakin. Jo DLT:n aikoina oli vaikeaa kirjoittaa siitä hetkestä, kun vankilasta palannut Victor oli lyödä vaimoaan, puhumattakaan Williamin kotiolojen avaamisesta.

      En tiedä, mitä on tapahtunut enkä lähde enempää toisen yksityisasioihin puuttumaan, mutta olen pahoillani, jos olet joutunut seuraamaan tällaista liian läheltä. Sitä ei pitäisi tapahtua. Toivottavasti tästä lukeminen on kuitenkin enemmän vapauttavaa kuin traumatisoivaa.

      Mä tosiaan ajattelin, että parempi jättää yksityiskohdat auki. Ei ole tarpeellista kertoa, mitä siellä asunnossa ihan tarkkaan ottaen tapahtui, vaikka pääpiirteittäin Rhodesin motiivit tulla keskellä yötä teini-ikäisen vuokralaisensa luo ovatkin selvät. Ei se juttelemaankaan tuonne ollut tullut. Siihen, mitä Theo lopulta päätyi tekemään, millä tavalla päätyi Rhodesia miellyttämään, riittää mielestäni ihan lukijan oma mielikuvitus. Tarinan kannalta esimerkiksi se, oliko Theon suuhun pyrkivälle oksennukselle jokin muukin syy kuin pahoinvointi, ei ole merkityksellinen seikka (enkä ota siihen itsekään kantaa), vaan sitä voi jokainen miettiä niin kuin itse parhaaksi näkee.

      Nyt päädyin saarnaamaan jo motiivejani jättää yksityiskohdat kuvailematta. Piti siis tosiaan sanoa, että musta on hienoa nähdä ratkaisuni toimineen. Tietynlaista herkkyyttä tähän halusinkin, kevyttä pintasilaisua, joka kuitenkin antaa ymmärtää koko tarinan raakuuden varsin yksiselitteisesti.

      Kiitos kommentista. :)

      Poista
  5. Tämän osan jälkeen ymmärrän Theoa jo paljon paremmin. En edes osannut kuvitella, että hänellä olisi noin suuri salaisuus taakkanaan, harmi että hänellä ei taida oikein olla ketään, jolle puhua siitä.

    Vaikka tässä osassa olikin aika synkkä aihe, niin silti pidin tästä. Osasit vain kirjoittaa ja kuvailla kaiken jotenkin oikein, en osaa selittää tarkemmin. :D Tämä tarina sekä Theo vaikuttaa edelleen erittäin mielenkiintoiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Theon tausta tosiaan tekee hahmosta aika paljon ymmärrettävän. Eikä Theo voi tuosta puhua - kenelle se puhuisi, kovisjengilleenkö? Ei taitaisi tulla päähäntaputuksia siltä suunnalta, korkeintaan ivaa ja pilkkaa :(

      Kiva kun pidit! :)

      Poista
  6. Siis mä niin tiesin että toi Theon vuokranantaja hyväksikäyttää sitä, heti kun mä näin sen naaman ekaa kertaa tässä osassa! Luen liikaa kaikkea tällasta niin bongaan tällaset juonenkäänteet heti ennen kun niistä on kunnolla edes kerrottu. Eikä kukaan normaali vuokranantaja nyt tulekaan herättämään vuokralaista keskellä yötä. :d

    Mun mielestä tällasista aiheista saa ja melkein pitääkin kirjoittaa. Ei kaikki tarinat nyt vaan voi olla sellaisia että suurin asia mitä tapahtuu on joku random tappo tjs. Mä olen itsekin usein miettinyt astetta rankempien tarinoiden julkaisua juurikin simsiä apuna käyttäen, mutta sitten ne on aina jääneet suunnitelman tasolle sen takia että mulla ei ole ollut aikaa tai jaksamista tarinan teolle tai julkaisulle. Lisäksi tässä ei sinänsä tapahdu mitään graafista, vaan osaat hyvin tehdä tän niin että sellaset pahimmat kohdat jätät kirjoittamatta ja sen mitä siinä ei-kirjoitetussa kohdassa tapahtuu, jää lukijan arvailuksi. En tiedä saatko kiinni tosta viimesestä jutusta mitä yritin selittää mutta kuitenkin.

    Vaikka musta jotenkin tuntuisi kaikista loogisimmalta että Theo tappaisi itsensä seuraavassa (ja viimeisessä?) osassa, mä luulen silti että keksit siihen loppuun jonkun samanlaisen yllätyksen kuin Game of Thronesissa kolmoskauden lopulla. (jos oot kyseistä sarjaa katsonut, luulen että tiedät mistä puhun :D) Sitä odotellessa!

    -hedgehog-

    (voisin muuten ottaa mielelläni ilmoituksen uudesta osasta simsblogiin, mä en ole vieläkään tottunut siihen että mun seuraamien blogien uudet postaukset näkyy tuolta lukemisto-kohdasta kun en ikinä muista klikata sieltä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Selvästikin tein tarpeeksi iljettävän näköisen, ökyrikkaan miehen! (Tosin mulle tulee tosta liikaa mieleen Dominick DLT2:sta ja kun miettii että Adrian asui sen kanssa suunnilleen saman ikäisenä mitä Theo on tässä niin.......... okei en puhu enempää)

      Mä en nyt viitsi enää toistella itseäni, mutta kiitän taas siitä, että sustakin tästä voi kirjoittaa :) Mukavaa, ettei kukaan oo ainakaan vielä tullut mua heti lynkkaamaan asiasta.

      Päätin just, et seuraava osa ei ole viimeinen. Sitten tulee vielä ihan lyhyt epilogi, oisko siinä alta 10 kuvaa. Ja en ole katsonut sekunninkaan vertaa Game of Thronesia, paitsi mitä nyt oon mainoksia nähnyt :D

      Mä linkkailen sun simsblogin pian!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Huomioithan, että Blogger on nyt into pinkeänä ruutannut ainakin valtaosan anonyymien kommenteista roskapostilootaan. Jos kommenttisi ei siis heti ilmesty, voi olla, että se meni roskaposteihin. Minulle kuitenkin tulee tieto uusista kommenteista sähköpostiini, ja julkaisen roskapostiin aiheetta lentäneet kommentit heti, kun niistä saan tiedon - eli yleensä alle vuorokauden sisällä.